Raiffeisen Bank, CRPE și Romanian Business Leaders susțin transpunerea ambițioasă a Directivei privind raportarea non financiară

BUCUREȘTI, 16 iunie 2015 – Raiffeisen Bank, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Romanian Business Leaders au organizat marți, 16 iunie, prima consultare extinsă pe marginea transpunerii Directivei privind raportarea non financiară (2014/95/UE) într-un parteneriat premieră pentru transparență și integritate.

Directiva privind raportarea non-financiară prevede adoptarea, de către statele membre, a unor reguli prin care marile companii să raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate și practicile anti-corupție. Noile reglementări la nivel european vin să completeze şi să acorde o importanță fără precedent raportării non financiare şi responsabilității corporatiste, astfel că nevoia unor exemple de bună practică, a înțelegerii beneficiilor raportării și adoptării unor standarde internaționale este esențială pentru tot mai multe companii care activează în România.

“Noi ne dorim o implementare rapidă şi realistă a directivei, care să producă efecte pozitive în comunitate și să conducă la un mediu de afaceri mai transparent si responsabil. Cred că este un pas necesar. Prea multe companii se uită doar la rezultatele financiare și prea puține la cum se obțin aceste rezultate”, a declarat Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank.

“Cred că pentru noi, ca cetățeni, este foarte importantă raportarea non financiară. Și poate ajungem la un moment dat să alegem o bancă, de exemplu, în funcție și de această raportare”, a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

În cadrul consultării au fost prezentate rezultatele cercetării CRPE “Raportarea non financiară văzută de performeri” contribuind astfel la promovarea bunelor practici în direcția raportării non-financiare. Raportul integral este disponibil aici.

Consultările au urmărit promovarea alinierii la standardele de bune practici în afaceri de la nivel european și global, atât a companiilor din mediul privat, cât și a celor de stat, adoptarea de către un număr cât mai mare de companii a unui standard etic în vederea combaterii luării și dării de mită, dar și adoptarea unor politici publice care să încurajeze afacerile oneste și să marginalizeze practicile oneroase.

Consultarea este parte a proiectului „Parteneriat pentru Integritate – Romanian Clean Business Coalition – Raiffeisen Bank” și își propune să asigure cadrul adecvat consultărilor între liderii de business, asociații profesionale, factorii de decizie publică din ministerele de resort.

Background

În conformitate cu amendamentele Comisiei Europene și, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiară, adoptată în noiembrie 2014 de Consiliul European, vor trebui să prezinte informații cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativă.

lg_NEW_raifaisen_banc_slogImediat după apariția Directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, CRPE a lansat raportul “Obligativitatea raportării non financiare de către Companii din UE – Impactul Directivei 2014/95/UE asupra mediului de afaceri din România” care poate fi consultat aici .

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma să fie transpusă în legislațiile naționale până la sfârșitul lui 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma să publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare în 2017.

Raiffeisen Bank, suporter al Parteneriatului pentru Integritate lansat de CRPE și Romanian Business Leaders, este un lider în România în ceea ce privește implicarea comunitară și modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2014 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative) și a metodologiei London Benchmarking Group, poate fi accesat aici.