Raiffeisen Bank şi CRPE promovează adoptarea unei directive UE

Raiffeisen Bank şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) adoptă Directiva UE privind raportarea non-financiară într-un parteneriat premieră pentru transparenţă şi integritate. Uniunea Europeană a propus recent Directiva privind raportarea non-financiară, care prevede adoptarea de către statele membre a unor reguli prin care companiile să raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate și practicile anti-corupție.

Odată cu adoptarea directivei statele membre UE vor începe un proces de transpunere, ceea ce înseamnă că şi România va trebui să genereze un sistem național de raportare non-financiară.

Partenerii acestui proiect doresc să contribuie la reglementarea predictibilă și cu valoare adăugată a acestei legislații importante.

Vorbim prea mult despre bani și cifre, dar acestea nu sunt decât consecintele unor comportamente în afaceri. Nu putem să ne uităm doar la rezultatele financiare fără să fim transparenți și cu privire la modul cum acestea au fost obținute, de aceea susținem acest demers al UE și vrem să promovam un proces consultativ corect în transpunerea acestei directive în legislația naționalăSteven van Groningen, Președinte al Raiffeisen Bank România.

Directiva privind raportarea non-financiară este o oportunitate pentru România și pentru mediul de business. Mediul de afaceri cinstit are șansa de a promova politici etice. Statul român trebuie la rândul lui trebuie să promoveze comportamentul etic în afaceri. Pentru prea multă vreme cei necinstiți au avut de câștigat. E timpul să inversăm acest trend și să spunem clar: cei onești, cei corecți câștigă și în RomâniaCristian Ghinea, director al Centrului Român de Politici Europene.

 

Etapa de cercetare – consultare

Partenerii proiectului lansează etapa de cercetare a mediului de afaceri – privat și public – un număr de peste 600 de companii din România fiind invitate să fie parte a procesului de consultare. Cercetarea își propune să analizeze și cele mai bune practici în materie de raportare privind responsabilitatea socială şi implementarea standardelor de integritate în companiile din România, metodele de îmbunătăţire şi extindere a unor astfel de raportări.

Departamentele care se ocupă de raportare de la marile companii active în România (locale sau filiale ale multinaționalelor, private sau proprietate de stat) vor fi invitate să completeze un chestionar privitor la practicile curente de raportare și la opțiunile cele mai potrivite pentru transpunerea directivei, în timp ce un grup de lucru cu companiile care vin cu cele mai bune practici va furniza expertiza necesară decidenţilor publici.

Context

Comisia Europeană a lansat reforma privind transparența corporativă şi, în cadrul acesteia propunerea privind modificarea Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului în ceea ce privește raportarea non- financiară de către companiile mari şi grupuri de companii. Propunerea a fost adoptată de Parlamentul European în a doua parte a lunii aprilie și extinde astfel raportarea non-financiară la companiile mari şi holding-urile ce activează în Uniunea Europeană.

În conformitate cu amendamentele Comisiei Europene și, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiară vor trebui să prezinte informații cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativă.

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma să fie transpusă în legislaţiile naţionale până în 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma să publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare în 2017.

Raiffeisen Bank este un lider în România în ceea ce privește implicarea comunitară și modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2013 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative), poate fi accesat aici.

Despre proiect

crpe rbl cropped-sigla-romanian-clean-business-coalition.png

Proiectul „Parteneriat pentru Integritate”, implementat în parteneriat de Centrul Român de Politici Europene şi Romanian Business Leaders, îşi propune să asigure cadrul de dezbatere şi consultare pentru transpunerea eficientă a noilor prevederi privind raportarea şi pentru a găsi cele mai bune soluţii în domeniul responsabilităţii corporatiste. Proiectul se derulează în cadrul platformei Romanian Clean Business Coalition (www.cleanbusiness.ro), o rețea pornită de cele două organizații pentru a implica mediul de afaceri în eforturile și politicile anticorupție.