Raiffeisen Bank, CRPE și Romanian Business Leaders susțin transpunerea ambițioasă a Directivei privind raportarea non financiară

BUCUREȘTI, 16 iunie 2015 – Raiffeisen Bank, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Romanian Business Leaders au organizat marți, 16 iunie, prima consultare extinsă pe marginea transpunerii Directivei privind raportarea non financiară (2014/95/UE) într-un parteneriat premieră pentru transparență și integritate.

Directiva privind raportarea non-financiară prevede adoptarea, de către statele membre, a unor reguli prin care marile companii să raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate și practicile anti-corupție. Noile reglementări la nivel european vin să completeze şi să acorde o importanță fără precedent raportării non financiare şi responsabilității corporatiste, astfel că nevoia unor exemple de bună practică, a înțelegerii beneficiilor raportării și adoptării unor standarde internaționale este esențială pentru tot mai multe companii care activează în România.

“Noi ne dorim o implementare rapidă şi realistă a directivei, care să producă efecte pozitive în comunitate și să conducă la un mediu de afaceri mai transparent si responsabil. Cred că este un pas necesar. Prea multe companii se uită doar la rezultatele financiare și prea puține la cum se obțin aceste rezultate”, a declarat Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank.

“Cred că pentru noi, ca cetățeni, este foarte importantă raportarea non financiară. Și poate ajungem la un moment dat să alegem o bancă, de exemplu, în funcție și de această raportare”, a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

În cadrul consultării au fost prezentate rezultatele cercetării CRPE “Raportarea non financiară văzută de performeri” contribuind astfel la promovarea bunelor practici în direcția raportării non-financiare. Raportul integral este disponibil aici.

Consultările au urmărit promovarea alinierii la standardele de bune practici în afaceri de la nivel european și global, atât a companiilor din mediul privat, cât și a celor de stat, adoptarea de către un număr cât mai mare de companii a unui standard etic în vederea combaterii luării și dării de mită, dar și adoptarea unor politici publice care să încurajeze afacerile oneste și să marginalizeze practicile oneroase.

Consultarea este parte a proiectului „Parteneriat pentru Integritate – Romanian Clean Business Coalition – Raiffeisen Bank” și își propune să asigure cadrul adecvat consultărilor între liderii de business, asociații profesionale, factorii de decizie publică din ministerele de resort.

Background

În conformitate cu amendamentele Comisiei Europene și, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiară, adoptată în noiembrie 2014 de Consiliul European, vor trebui să prezinte informații cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativă.

lg_NEW_raifaisen_banc_slogImediat după apariția Directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, CRPE a lansat raportul “Obligativitatea raportării non financiare de către Companii din UE – Impactul Directivei 2014/95/UE asupra mediului de afaceri din România” care poate fi consultat aici .

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma să fie transpusă în legislațiile naționale până la sfârșitul lui 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma să publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare în 2017.

Raiffeisen Bank, suporter al Parteneriatului pentru Integritate lansat de CRPE și Romanian Business Leaders, este un lider în România în ceea ce privește implicarea comunitară și modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2014 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative) și a metodologiei London Benchmarking Group, poate fi accesat aici.

Raiffeisen Bank şi CRPE promovează adoptarea unei directive UE

Raiffeisen Bank şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) adoptă Directiva UE privind raportarea non-financiară într-un parteneriat premieră pentru transparenţă şi integritate. Uniunea Europeană a propus recent Directiva privind raportarea non-financiară, care prevede adoptarea de către statele membre a unor reguli prin care companiile să raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate și practicile anti-corupție.

Odată cu adoptarea directivei statele membre UE vor începe un proces de transpunere, ceea ce înseamnă că şi România va trebui să genereze un sistem național de raportare non-financiară.

Partenerii acestui proiect doresc să contribuie la reglementarea predictibilă și cu valoare adăugată a acestei legislații importante.

Vorbim prea mult despre bani și cifre, dar acestea nu sunt decât consecintele unor comportamente în afaceri. Nu putem să ne uităm doar la rezultatele financiare fără să fim transparenți și cu privire la modul cum acestea au fost obținute, de aceea susținem acest demers al UE și vrem să promovam un proces consultativ corect în transpunerea acestei directive în legislația naționalăSteven van Groningen, Președinte al Raiffeisen Bank România.

Directiva privind raportarea non-financiară este o oportunitate pentru România și pentru mediul de business. Mediul de afaceri cinstit are șansa de a promova politici etice. Statul român trebuie la rândul lui trebuie să promoveze comportamentul etic în afaceri. Pentru prea multă vreme cei necinstiți au avut de câștigat. E timpul să inversăm acest trend și să spunem clar: cei onești, cei corecți câștigă și în RomâniaCristian Ghinea, director al Centrului Român de Politici Europene.

 

Etapa de cercetare – consultare

Partenerii proiectului lansează etapa de cercetare a mediului de afaceri – privat și public – un număr de peste 600 de companii din România fiind invitate să fie parte a procesului de consultare. Cercetarea își propune să analizeze și cele mai bune practici în materie de raportare privind responsabilitatea socială şi implementarea standardelor de integritate în companiile din România, metodele de îmbunătăţire şi extindere a unor astfel de raportări.

Departamentele care se ocupă de raportare de la marile companii active în România (locale sau filiale ale multinaționalelor, private sau proprietate de stat) vor fi invitate să completeze un chestionar privitor la practicile curente de raportare și la opțiunile cele mai potrivite pentru transpunerea directivei, în timp ce un grup de lucru cu companiile care vin cu cele mai bune practici va furniza expertiza necesară decidenţilor publici.

Context

Comisia Europeană a lansat reforma privind transparența corporativă şi, în cadrul acesteia propunerea privind modificarea Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului în ceea ce privește raportarea non- financiară de către companiile mari şi grupuri de companii. Propunerea a fost adoptată de Parlamentul European în a doua parte a lunii aprilie și extinde astfel raportarea non-financiară la companiile mari şi holding-urile ce activează în Uniunea Europeană.

În conformitate cu amendamentele Comisiei Europene și, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiară vor trebui să prezinte informații cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativă.

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma să fie transpusă în legislaţiile naţionale până în 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma să publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare în 2017.

Raiffeisen Bank este un lider în România în ceea ce privește implicarea comunitară și modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2013 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative), poate fi accesat aici.

Despre proiect

crpe rbl cropped-sigla-romanian-clean-business-coalition.png

Proiectul „Parteneriat pentru Integritate”, implementat în parteneriat de Centrul Român de Politici Europene şi Romanian Business Leaders, îşi propune să asigure cadrul de dezbatere şi consultare pentru transpunerea eficientă a noilor prevederi privind raportarea şi pentru a găsi cele mai bune soluţii în domeniul responsabilităţii corporatiste. Proiectul se derulează în cadrul platformei Romanian Clean Business Coalition (www.cleanbusiness.ro), o rețea pornită de cele două organizații pentru a implica mediul de afaceri în eforturile și politicile anticorupție.

Van Groningen: În baza dialogului cu Guvernul, ne dorim ca România să urce în trei ani 10 locuri în clasamentul OECD

Unul dintre obiectivele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) este ca în baza dialogului cu Guvernul, România să urce în următorii trei ani 10 locuri în clasamentul competitivității întocmit de OECD, a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, marți, la Palatul Victoria.

“Coaliția pentru Dezvoltarea României este o formă de colaborare care s-a născut acum mai mult de un an de zile, este o formă de colaborare informală, nu este vorba de o structură juridică. Membri la ora actuală sunt 20 de asociații de business și 17 membri asociați care au statut de observatori. Este vorba de o structură care este deschisă și s-a născut din ideea de a îmbunătăți dialogul cu Guvernul. Ne-am dat seama că sunt multe asociații de business care au ca mesaj asemănător ideea e de a avea o singură voce și, pe cât este posibil, să facilităm dialogul cu Guvernul. Ne dorim să creăm o economie mai competitivă, o Românie mai competitivă și acesta este un lucru în interesul tuturor”, a afirmat Steven van Groningen, în calitate de reprezentat al CDR, la finalul ceremoniei de semnare a documentului “Înțelegerea privind constituirea unei platforme de consultare între Guvernul României și Coaliția pentru Dezvoltarea României”.

Reprezentatul CDR a adăugat că investitorii, în multe cazuri, se confruntă cu “un mediu care nu este întotdeauna predictibil, ceea ce nu este foarte de ajutor pentru creșterea economică”.

“România a făcut eforturi uriașe pentru a crea un mediu stabil din punct de vedere macroeconomic. E important acum să creăm și un mediu stabil și predictibil din punct de vedere al legislației. Sper că din dialogul pe care-l vom continua și pe care-l finalizăm, dintr-un anumit punct de vedere, astăzi, să contribuim la un mediu care este mai predictibil. Unul din obiectivele pe care ni le-am propus este să creștem în trei ani de zile zece locuri în clasamentul de competitivitate așa cum este făcut anual de OECD. Și dacă vom continua cu dialogul așa cum a avut loc în ultimele trei luni cred că este un lucru pe care-l putem atinge. Până atunci sper ca și Coaliția să crească, este o organizație inclusivă”, a mai declarat Steven van Groningen.

Din partea Guvernului, alături de premierul Victor Ponta, au semnat acordul de colaborare cu Coaliția pentru Dezvoltarea României ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, ministrul Economiei, Constantin Niță, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Florin Nicolae Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri. Din partea CDR au semnat acordul cu Executivul Valeriu Nistor, președinte Camera de Comerț Americană în România, Florin Pogonaru, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Bogza, președinte Consiliul Investitorilor Străini și Mihai Marcu, președinte Fundația Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders va monitoriza performanța miniștrilor cu influență asupra economiei și va publica

Membrii comunității Romanian Business Leaders (RBL) apreciază ca pozitivă numirea unor profesioniști în Guvernul Ponta III, la ministere esențiale pentru evoluția economiei românești. În același timp, într-un domeniu al concretului precum economia, contează faptele. Romanian Business Leaders va monitoriza deciziile și efectele deciziilor miniștrilor Economiei, Energiei, Finanțelor, Muncii, Transporturilor și IMM-urilor, pentru a avea o imagine clară asupra performanței acestora. Nu ne îndoim că noii miniștri vor folosi acest tip de evaluare obișnuit în mediul privat ca pe un reper binevenit.

În cele 100 de zile de la depunerea jurământului de investitură, noii miniștri au de demonstrat că posedă știința, abilitatea și curajul de a aborda problemele cronice și acute ale sistemului. După care au de demonstrat perseverență.

Membrii Romanian Business Leaders vor rămâne la fel de deschiși la dialog și cu noii miniștri, în cadrul echipelor de lucru sectoriale formate de către organizațiile membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României și membri ai Guvernului și ministerelor. De asemenea, contribuția reprezentanților ministerelor implicate în proiectele de antreprenoriat social ale RBL va fi în continuare așteptată și apreciată.

Prioritatea RBL este stimularea antreprenoriatului ca atitudine de viață și ca soluție la problemele economiei românești. Totuși, buna guvernanță rămâne fundamentul esențial pe care trebuie așezate celelalte priorități strategice ale României.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca România să devină o țară mai bună pentru business-ul responsabil și, în felul acesta, pentru toți românii.

Comunitatea Romanian Business Leaders numără peste 200 de antreprenori și șefi de companii din România care, de doi ani, lucrează voluntar în proiecte concrete în domeniile EDUCAȚIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE și BUNEI GUVERNĂRI.

Cum percep liderii de business corupția în România

Romanian Business Leaders a pus la dispozitia Ministerului Justitiei o cercetare despre cum percep liderii din business coruptia in Romania La finalul lunii martie 2013, a avut loc Conferinta Nationala Anticoruptie, organizata de Camera Deputatilor, in cooperare cu Ministerul Justitiei. Agenda Conferintei a inclus discutii in legatura cu stadiul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie.

Fundatia Romanian Business Leaders este partener in cadrul Platformei de Cooperare a Mediului de Afaceri pentru aplicarea Strategiei, prin proiectul Romanian Clean Business Coalition (RCBC).

Grupul de lucru RCBC, impreuna cu GfK Romania, a finalizat si pus la dispozitia Ministerului Justitiei prima etapa din proiect: cercetarea calitativa privind atitudini si perceptii in legatura cu coruptia in Romania.

Concluziile cercetarii pot fi accesate aici.

Studiu Romanian Business Leaders: 68% dintre români cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri în România

68% dintre români cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri în România, arată un studiu al Fundației ‘Romanian Business Leaders’, efectuat în august 2011, cu ajutorul IMAS.

Cercetarea a avut loc la nivel național și a analizat percepțiile românilor cu vârste peste 18 ani privind mediul de afaceri și relația lor cu România și cu viitorul.

’86% dintre respondenți cred că nu pot schimba ceva în România în următorii trei ani, 68% cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri, în România, 73% dintre respondenți cred că managerii din România sunt mai degrabă necinstiți, iar 68% dintre aceștia nu știu niciun om de afaceri demn de a fi un model de urmat’, potrivit studiului.

De asemenea, 73% dintre respondenți cred că oamenii de afaceri români sunt mai degrabă dezbinați, 87% cred că oamenii de afaceri ar trebui să se implice mai mult în problemele importante din țară, 53% dintre respondenți nu au motive să fie mândri de România, în acest moment, iar 85% dintre respondenți sunt mândri că sunt români.
‘Rezultatele confirmă nevoia acută de leadership în toate ariile de activitate și de refacere a țesutului social al României, o țară dominată de lipsa de încredere și de speranță’, arată studiul.

Membrii Fundației ‘Romanian Business Leaders‘ organizează în perioada 3-5 februarie 2012, la București, prima ediție a Romanian Business Leaders Summit (RBLS), unde vor fi prezenți liderii celor mai importante companii românești. Summit-ul va explora domeniile care pot transforma România într-o economie performantă.