Raiffeisen Bank, CRPE și Romanian Business Leaders susțin transpunerea ambițioasă a Directivei privind raportarea non financiară

BUCUREȘTI, 16 iunie 2015 – Raiffeisen Bank, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Romanian Business Leaders au organizat marți, 16 iunie, prima consultare extinsă pe marginea transpunerii Directivei privind raportarea non financiară (2014/95/UE) într-un parteneriat premieră pentru transparență și integritate.

Directiva privind raportarea non-financiară prevede adoptarea, de către statele membre, a unor reguli prin care marile companii să raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate și practicile anti-corupție. Noile reglementări la nivel european vin să completeze şi să acorde o importanță fără precedent raportării non financiare şi responsabilității corporatiste, astfel că nevoia unor exemple de bună practică, a înțelegerii beneficiilor raportării și adoptării unor standarde internaționale este esențială pentru tot mai multe companii care activează în România.

“Noi ne dorim o implementare rapidă şi realistă a directivei, care să producă efecte pozitive în comunitate și să conducă la un mediu de afaceri mai transparent si responsabil. Cred că este un pas necesar. Prea multe companii se uită doar la rezultatele financiare și prea puține la cum se obțin aceste rezultate”, a declarat Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank.

“Cred că pentru noi, ca cetățeni, este foarte importantă raportarea non financiară. Și poate ajungem la un moment dat să alegem o bancă, de exemplu, în funcție și de această raportare”, a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

În cadrul consultării au fost prezentate rezultatele cercetării CRPE “Raportarea non financiară văzută de performeri” contribuind astfel la promovarea bunelor practici în direcția raportării non-financiare. Raportul integral este disponibil aici.

Consultările au urmărit promovarea alinierii la standardele de bune practici în afaceri de la nivel european și global, atât a companiilor din mediul privat, cât și a celor de stat, adoptarea de către un număr cât mai mare de companii a unui standard etic în vederea combaterii luării și dării de mită, dar și adoptarea unor politici publice care să încurajeze afacerile oneste și să marginalizeze practicile oneroase.

Consultarea este parte a proiectului „Parteneriat pentru Integritate – Romanian Clean Business Coalition – Raiffeisen Bank” și își propune să asigure cadrul adecvat consultărilor între liderii de business, asociații profesionale, factorii de decizie publică din ministerele de resort.

Background

În conformitate cu amendamentele Comisiei Europene și, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiară, adoptată în noiembrie 2014 de Consiliul European, vor trebui să prezinte informații cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativă.

lg_NEW_raifaisen_banc_slogImediat după apariția Directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, CRPE a lansat raportul “Obligativitatea raportării non financiare de către Companii din UE – Impactul Directivei 2014/95/UE asupra mediului de afaceri din România” care poate fi consultat aici .

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma să fie transpusă în legislațiile naționale până la sfârșitul lui 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma să publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare în 2017.

Raiffeisen Bank, suporter al Parteneriatului pentru Integritate lansat de CRPE și Romanian Business Leaders, este un lider în România în ceea ce privește implicarea comunitară și modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2014 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative) și a metodologiei London Benchmarking Group, poate fi accesat aici.

Masa Rotunda

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Romanian Business Leaders (RBL) vă invită să participati la masa rotunda “Un impuls european pentru un mediu de afaceri curat – transpunerea Directivei privind raportarea non financiară”, ce va avea loc marți, 16 iunie 2015, în incinta Howard Johnson București, orele 10:00 – 12:00.

Noile reglementări legislative la nivel european vin să completeze şi să acorde o importanţă fără precedent raportării non financiare şi responsabilităţii corporatiste, astfel că nevoia unor exemple de bună practică, a înțelegerii beneficiilor raportării și adoptării unor standarde internaționale este esențială pentru tot mai multe companii care activează în România.

Consultarea la care vă invităm va avea drept temă centrală noile reglementări privind raportarea non financiară, urmărind creionarea unei imagini cât mai exacte asupra acestora și a modulului în care noile standarde de raportare pot contribui la creșterea integrității, transparenței și sustenabilității mediului de afaceri. În cadrul conferinței, va fi prezentat sondajul “Raportarea non financiară văzută de performeri” și rezultatele cercetărilor cantitative și calitative privind tendințele de raportare.

Discuțiile din cadrul conferinței vor urmări promovarea alinierii la standardele de bune practici în afaceri de la nivel european și global, atât a companiilor din mediul privat, cât și a celor de stat, adoptarea de către un număr cât mai mare de companii a unui standard etic în vederea combaterii luării și dării de mită, dar și influențarea deciziilor politice în sensul adoptării unor politici publice care să încurajeze afacerile oneste și să marginalizeze practicile oneroase.

Conferința este parte a proiectului „Parteneriat pentru Integritare – Romanian Clean Business Coalition – Raiffeisen Bank” şi îşi propune să asigure cadrul adecvat acestor consultări între liderii de business, asociaţii profesionale, ministerele de resort.

Van Groningen: În baza dialogului cu Guvernul, ne dorim ca România să urce în trei ani 10 locuri în clasamentul OECD

Unul dintre obiectivele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) este ca în baza dialogului cu Guvernul, România să urce în următorii trei ani 10 locuri în clasamentul competitivității întocmit de OECD, a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, marți, la Palatul Victoria.

“Coaliția pentru Dezvoltarea României este o formă de colaborare care s-a născut acum mai mult de un an de zile, este o formă de colaborare informală, nu este vorba de o structură juridică. Membri la ora actuală sunt 20 de asociații de business și 17 membri asociați care au statut de observatori. Este vorba de o structură care este deschisă și s-a născut din ideea de a îmbunătăți dialogul cu Guvernul. Ne-am dat seama că sunt multe asociații de business care au ca mesaj asemănător ideea e de a avea o singură voce și, pe cât este posibil, să facilităm dialogul cu Guvernul. Ne dorim să creăm o economie mai competitivă, o Românie mai competitivă și acesta este un lucru în interesul tuturor”, a afirmat Steven van Groningen, în calitate de reprezentat al CDR, la finalul ceremoniei de semnare a documentului “Înțelegerea privind constituirea unei platforme de consultare între Guvernul României și Coaliția pentru Dezvoltarea României”.

Reprezentatul CDR a adăugat că investitorii, în multe cazuri, se confruntă cu “un mediu care nu este întotdeauna predictibil, ceea ce nu este foarte de ajutor pentru creșterea economică”.

“România a făcut eforturi uriașe pentru a crea un mediu stabil din punct de vedere macroeconomic. E important acum să creăm și un mediu stabil și predictibil din punct de vedere al legislației. Sper că din dialogul pe care-l vom continua și pe care-l finalizăm, dintr-un anumit punct de vedere, astăzi, să contribuim la un mediu care este mai predictibil. Unul din obiectivele pe care ni le-am propus este să creștem în trei ani de zile zece locuri în clasamentul de competitivitate așa cum este făcut anual de OECD. Și dacă vom continua cu dialogul așa cum a avut loc în ultimele trei luni cred că este un lucru pe care-l putem atinge. Până atunci sper ca și Coaliția să crească, este o organizație inclusivă”, a mai declarat Steven van Groningen.

Din partea Guvernului, alături de premierul Victor Ponta, au semnat acordul de colaborare cu Coaliția pentru Dezvoltarea României ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, ministrul Economiei, Constantin Niță, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Florin Nicolae Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri. Din partea CDR au semnat acordul cu Executivul Valeriu Nistor, președinte Camera de Comerț Americană în România, Florin Pogonaru, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Bogza, președinte Consiliul Investitorilor Străini și Mihai Marcu, președinte Fundația Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders va monitoriza performanța miniștrilor cu influență asupra economiei și va publica

Membrii comunității Romanian Business Leaders (RBL) apreciază ca pozitivă numirea unor profesioniști în Guvernul Ponta III, la ministere esențiale pentru evoluția economiei românești. În același timp, într-un domeniu al concretului precum economia, contează faptele. Romanian Business Leaders va monitoriza deciziile și efectele deciziilor miniștrilor Economiei, Energiei, Finanțelor, Muncii, Transporturilor și IMM-urilor, pentru a avea o imagine clară asupra performanței acestora. Nu ne îndoim că noii miniștri vor folosi acest tip de evaluare obișnuit în mediul privat ca pe un reper binevenit.

În cele 100 de zile de la depunerea jurământului de investitură, noii miniștri au de demonstrat că posedă știința, abilitatea și curajul de a aborda problemele cronice și acute ale sistemului. După care au de demonstrat perseverență.

Membrii Romanian Business Leaders vor rămâne la fel de deschiși la dialog și cu noii miniștri, în cadrul echipelor de lucru sectoriale formate de către organizațiile membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României și membri ai Guvernului și ministerelor. De asemenea, contribuția reprezentanților ministerelor implicate în proiectele de antreprenoriat social ale RBL va fi în continuare așteptată și apreciată.

Prioritatea RBL este stimularea antreprenoriatului ca atitudine de viață și ca soluție la problemele economiei românești. Totuși, buna guvernanță rămâne fundamentul esențial pe care trebuie așezate celelalte priorități strategice ale României.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca România să devină o țară mai bună pentru business-ul responsabil și, în felul acesta, pentru toți românii.

Comunitatea Romanian Business Leaders numără peste 200 de antreprenori și șefi de companii din România care, de doi ani, lucrează voluntar în proiecte concrete în domeniile EDUCAȚIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE și BUNEI GUVERNĂRI.

Studiu Romanian Business Leaders: 68% dintre români cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri în România

68% dintre români cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri în România, arată un studiu al Fundației ‘Romanian Business Leaders’, efectuat în august 2011, cu ajutorul IMAS.

Cercetarea a avut loc la nivel național și a analizat percepțiile românilor cu vârste peste 18 ani privind mediul de afaceri și relația lor cu România și cu viitorul.

’86% dintre respondenți cred că nu pot schimba ceva în România în următorii trei ani, 68% cred că oamenii cinstiți nu pot avea succes în afaceri, în România, 73% dintre respondenți cred că managerii din România sunt mai degrabă necinstiți, iar 68% dintre aceștia nu știu niciun om de afaceri demn de a fi un model de urmat’, potrivit studiului.

De asemenea, 73% dintre respondenți cred că oamenii de afaceri români sunt mai degrabă dezbinați, 87% cred că oamenii de afaceri ar trebui să se implice mai mult în problemele importante din țară, 53% dintre respondenți nu au motive să fie mândri de România, în acest moment, iar 85% dintre respondenți sunt mândri că sunt români.
‘Rezultatele confirmă nevoia acută de leadership în toate ariile de activitate și de refacere a țesutului social al României, o țară dominată de lipsa de încredere și de speranță’, arată studiul.

Membrii Fundației ‘Romanian Business Leaders‘ organizează în perioada 3-5 februarie 2012, la București, prima ediție a Romanian Business Leaders Summit (RBLS), unde vor fi prezenți liderii celor mai importante companii românești. Summit-ul va explora domeniile care pot transforma România într-o economie performantă.